petek, 13. februar 2015

Pa se vendarle nekaj dogaja

Profesor in raziskovalec Timothy Noakes je v svojem življenju pretekel več kot 70 maratonov, objavil nekaj sto znanstvenih člankov in raziskav s področja športa in prehrane ter napisal kar nekaj knjig. Predvsem je poznan po tekaški bibliji Lore of Running, v kateri med drugim tekače poučuje tudi o pravilni prehrani. V omenjeni knjigi zagovarja klasično tekaško prehrano, pri kateri lahko delež ogljikovih hidratov doseže tudi do 80 % dnevnega energijskega vnosa. Tudi sam je seveda sledil taki prehrani in kot pravi sedaj, je prav to krivo, da je zbolel za presnovnim sindromom in diabetesom, kljub temu, da je dnevno porabil več tisoč kalorij in ni imel prekomerne telesne teže. Bolezen ga je vodila do tega, da je pričel raziskovati tudi v smeri prehrane in danes priznava, da se je pošteno motil. Pravi, da je škodil sebi in drugim. Posledica tega je njegovo vlaganje truda v širjenje resnice. Pred kratkim je izdal knjigo z naslovom The Real Meal Revolution, v kateri navaja:

"Under the action of insulin most of the carbohydrate that I ingest is directed into my fat cells where it contributes to progressive weight gain, continual hunger, lethargy and, in time, pancreatic failure and the onset of the irreversible and universally fatal condition, adult-onset diabetes. I am as certain as I can be that this eating plan is the only effective long-term health solution for anyone who shares this Noakes biology."
 
 
Svoje delo v tej smeri nadaljuje z organizacijo prve znanstvene izključno low-carb konference, ki bo prihodnji vikend v južnoafriškem Cape Townu z nazivom The Old Mutual Health Convention. Na konferenci bodo predavali tako priznani raziskovalci tega načina prehranjevanja kot tudi nekateri zdravniki in prehranski svetovalci, ki tovrstno prehrano uporabljajo pri delu z svojimi strankami. Med gosti bomo med drugim videli Dr. Steva Phinneya, Dr. Erica Westmana, Dr. Jaya Wortmana, Garyja Taubesa, Dr. Andreasa Eenfeldta in številne druge.
Glede na to, da tak način prehranjevanja zagovarjam že nekaj let, je razumljivo, da moram biti na konferenci na vsak način prisoten, da se naučim kaj novega in izmenjam izkušnje. Iz konference bomo poročali tudi direktno na Maxximum forumu v rubriki Ketogena dieta .
 
 
Ta vikend pa ta konferenca ni edini pomemben dogodek, povezan z low-carb načinom prehranjevanja. Dr. Jacob Wilson iz Univerze Tampa na Floridi, ki velja za enega trenutno najpomembnejših raziskovalcev na področju športa moči in prehrane in je pomemben člen največje mednarodne zveze strokovnjakov za športno prehrano ISSN (International Society Of Sports Nutrition), bo namreč organiziral konferenco ISSN z naslovom Macronutrient Manipulation and Training Strategies to Optimize Body Composition. Velik del te konference bo posvečen low-carb načinu prehranjevanja in na njej bosta predavala dva trenutno najpomembnejša raziskovalca ketogene diete Dr. Jeff Volek in Dr. Dominic D'Agostino. Volek je avtor številnih raziskav in knjig, povezanih s to dieto, D'Agostino pa je poznan predvsem po raziskovanju zdravljenja raka s ketogeno dieto in kisikovo terapijo.
 
Na konferenci bo predstavljena tudi prva raziskava, ki proučuje vpliv ketogene diete na trening v fitnesu. Dr. Wilson, ki je avtor raziskave, govori o presenetljivih rezultatih. Veseli me, da se tudi v tej organizaciji, katere član sem že nekaj let in pri kateri sem ravno vpisal nadaljnje izobraževanje, dogajajo koraki v pravo smer.


To pa za teden še ni vse! V medije je prišla šokantna novica, da je ameriška organizacija, ki skrbi za smernice prehranjevanja, priznala, da se je zadnja leta motila! Holesterol v hrani kar naenkrat ni več povezan z boleznimi srca in ožilja. Smernice naj bi se spremenile! 

“It’s the right decision,” Steve Nissen told USA Today. “We got the dietary guidelines wrong. They’ve been wrong for decades.” Nissen also said that advice about reducing saturated fat and salt may be wrong, but no major change in these areas is expected in the new guidelines.
 
Sedaj moramo le še počakati na priznanje, da veliko škodo povzroča tudi priporočilo o visokem vnosu škrobnih ogljikovih hidratov in »zdravih« omega-6 rastlinskih olj. Verjemite, da se bo tudi to zgodilo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar