ponedeljek, 20. avgust 2012

Ko daš nekaj v tisto, kar ti je veliko dalo

Tema mojega tokratnega prispevka  bo sicer tekmovalni del fitnesa in bodybuildinga, saj bi rad povedal nekaj o tekmovanju Maxximum Open, ki bo potekalo 27. oktobra 2012 v Mariboru. Kljub temu da morda dela bralcev mojega bloga ta del fitnesa ne zanima, vas prosim, da vseeno nadaljujete z branjem in mi tako vlijete malo upanja, da boste morda tako ali drugače podprli tudi tekmovalni del tega športa. :) 

Po nekaj letih sem se končno ponovno lotil organizacije bodybuilding in fitnes tekmovanja. Kaj se je v tem času spremenilo? Veliko. Slovenski bodybuidling in fitnes sta močno napredovala. Slovenska  reprezentanca  je v zadnjih dveh letih, odkar smo se pridružili najmočnejši in daleč najštevilnejši svetovni fitness in bodybuilding zvezi IFBB, dosegla nekaj odličnih rezultatov. Zasluga gre predvsem našemu najboljšemu bodybulderju Mihi Zupanu, naši najboljši bodybuilderki Brigiti Brezovac ter seveda bikini tekmovalki Tanji Čanč. Tanji je letos na evropskem prvenstvu IFBB v Zagrebu uspel zgodovinski dosežek, osvojila je namreč zlato medaljo. 


IFBB zveza, katere predsednik v Sloveniji sem jaz, v svetu dosega močan razvoj. Poleg številnih novih amaterskih tekmovanj, kot so evropski Arnold Classic in amaterska tekma Mr. Olympia, smo uvedli  kar nekaj novih kategorij, ki so izredno zanimive za širok krog tekmovalcev kakor tudi za gledalce. Tu mislim predvsem na žensko kategoriji Bikini in novo moško kategorijo Athletic Physique

Tekmovalke bikini kategorije bi naj imele ženstveno, a trenirano postavo, brez pretirano vidnih mišic in brez pretirano nizkega odstotka telesne maščobe. Imeti mora lepo simetrično razvito postavo, ne preveč vidne mišice, odstotek maščobe pa mora biti ravno pravšnji, da se ne vidijo vsi mišični detajli in vaskularnost, torej postava, ki si jo želi imeti veliko deklet, kakor tudi videti velika večina moških opazovalcev. Le poglejte si zmagovalko letošnjega evropskega prvenstva v Zagrebu našo čudovito Tanjo Čanč. 

Podobna kategorija je uvedena tudi za moški spol. Poimenovali smo jo Athletic Physique. Zmagovalec te kategorije mora imeti atletsko telo, z lepo izraženimi trebušnimi mišicami in za splošen okus ravno pravimi detajli. Predstavljajte si igralce v nadaljevankah tipa Baywatch. Torej telo, ki si bi ga želel vsak moški in videz, ki privabi marsikateri ženski pogled. 

Da je bila uvedba teh dveh kategorij odlična poteza za IFBB, se je po pričakovanju pokazalo tudi na zadnjih tekmovanjih, ko je močno porastlo tako število tekmovalcev, kakor tudi gledalcev. 

Zakaj sem se lotil organizacije tega tekmovanja? 
Kot prvo zato, ker imam rad fitnes in bodybuidling. Veliko sem od njega dobil in veliko si želim vložiti vanj. Drugi in glavni razlog pa je prispevek k razvoju fitnesa in bodybuildinga v Sloveniji, v mislih imam predvsem podporo naše reprezentance na mednarodnih tekmovanjih. Odločil sem se, da kot lastnik podjetja Maxximum finančno podprem tekmovanje, medtem ko bom vse prihodke od prodanih vstopnic in prijavnin namenil kot finančno podporo našim tekmovalcem na evropskih in svetovnih tekmovanjih zveze IFBB. Moj zagon in predanost sta navdušila že kar nekaj prostovoljcev, ki so izkazali pripravljenost sodelovati pri tem projektu in s tem podpreti razvoj tega športa pri nas. 

Moja največja želja pa je seveda, da se tega tekmovanja udeležite tudi vi, kot gledalci. Zelo si želim, da pridete v čim večjem številu in s tem prispevate nekaj malega za naš šport. Tu seveda ne mislim le na tiste najbolj zveste, ki redno spremljate fitnes in bodybuilding, temveč tudi vse, ki še niste bili na takem tekmovanju in vas to do sedaj morda še ni zanimalo. Tekmovanje bo vsekakor zanimivo in obljubljam vam, da vam ne bo žal. 

Na  pomoč mi je priskočilo tudi nekaj tujih podjetij, ki jih predstavljam v Sloveniji. Ta bodo poleg mene z veseljem dopolnila darilno vrečko, ki jo boste prejeli v zahvalo za obisk tekmovanja. 

Če sem sem s tem zapisom zbudil vsaj malo navdušenja v vas, obiščite tekmovanje Maxximum Open, ki bo v soboto 27. oktobra 2012 v Festivalni dvorani Lent v Mariboru. Več informacij o tekmovanju boste v bližnji prihodnosti lahko dobili na spletni strani www.maxximum-open.si, kakor tudi na Maxximum forumu

Za popolno izvedbo tekmovanja potrebujemo tudi sponzorje. Če je kdo lastnik podjetja ali ima dobra poznanstva, bo vsaka pomoč dobrodošla. 

Hvala, da ste prebrali do konca! :)

sreda, 15. avgust 2012

Ko kalorija ni kalorija ter vrnitev holesterola in nasičenih maščob

Zelo pogosta vprašanja, ki jih večkrat dobim, se glasijo: »Glede na to da je kalorija iz enega živila enaka kaloriji iz drugega živila ali ni potem vseeno, katera živila izbiramo?«, »Ali je pomembno le, da pokrijemo želen kalorični vnos?« oziroma še bolj pogosto »Ali ni dovolj, da zaužijem manj kalorij, kot jih porabim in izgubljal bom maščobo?«
V teh stavkih se najde tudi nekaj resnice, če si jih seveda znaš pravilno razlagati, vendar pa je pri sestavljanju zdravega jedilnika, oziroma takega, ki ti bo pomagal pri optimalni izgubi maščobe, potrebno še kaj več.

Ne nameravam se spuščati v razlike med posameznimi živili pa naj bo to razmerje med makrohranili v živilu, vsebnosti drugih za telo nujno potrebnih snovi oziroma tudi tistih, ki lahko optimizirajo naše zdravje, pa niso nujno potrebne. Ali pa celo v razlike znotraj posamezne skupine makrohranil, kot na primer različen vpliv trans ali nasičenih maščob na telo, razlika v vplivu določenih frakcij sirotkinih (whey) beljakovin v kvalitetnem in pravilno pridelanem izolatu ali običajnem wheyu, negativen vpliv homogeniziranga mleka na naše telo, različen vpliv posameznih beljakovin na sitost itd.

Dejstvo je da, imajo posamezna živila različne vplive na telo. Naj bo to vpliv na hujšanje, pridobivanje mišične mase ali optimalno zdravje.

Dejstvo je, da če želimo izgubljati maščobo, moramo porabiti več kalorij, kot jih zaužijemo s hrano. To je jasno. Vendar se teh številk ne da kar tako enostavno ugotoviti niti prebrati iz tabel ali izračunati po raznoraznih forumlah. Enostavno je preveč dejavnikov, ki vplivajo na to.

Oglejmo si naprimer beljakovine iz stališča presnove v telesu in pozabimo na njihov potencialni vpliv na sitost, ohranjanje mišičnega tkiva, hitrosti presnove, itd. Kmalu ugotovimo da s številkami ne pridemo ravno daleč.

Kadar zaužijemo beljakovinsko živilo, se to prebavi ter v obliki peptidov in aminokislin absorbira v kri. V telesu se porabi za izgradnjo številnih življenjsko pomembnih beljakovin, kot so encimi, hormoni, obrambne celice, transportne beljakovine in drugo.

Pa pozabimo to in poglejmo, kaj se zgodi z viškom zaužitih beljakovin, torej v primeru, ko imamo v telesu več aminokislin, kot jih telo potrebuje za izgradnjo. Te se lahko porabijo le za energijo ali pa se skladiščijo posredno kot vir energije v obliki maščobe ali glikogena. Podobno kot pri ostalih makrohranilih.

Vendar pa morajo za koriščenje aminokislin kot energije v telesu steči procesi, ki porabijo nekaj energije. Verjetno ste že zasledili, da se določene aminokisline lahko v telesu pretvorijo v glukozo in nam lahko služijo kot vir glukoze. Pri procesu, ki mu pravimo glukoneogeneza in poteka predvsem v jetrih in ledvicah, lahko iz določenih aminokislin, kot sta naprimer alanin in glutamin (lahko tudi iz drugih substratov) nastane glukoza. Vendar pa so znanstveniki ocenili, da je za pretvorbo 1 mola alanina v glukozo, potrebno uporabiti 6  energijskih molekul ATP.

Do omembe vredne razlike prihaja tudi v presnovi posameznih mikrohranil. Vsi vemo, da imata 1 gram beljakovin in 1 gram ogljikovih hidratov 4 kalorije, 1 gram maščob 9 kalorij in 1 gram alkohola 7 kalorij.  Vendar je to le teoretični podatek, ki nima nobene veze z dejanskim dogajanjem v telesu. Pozabljamo namreč na termični učinek posameznih makrohranil, torej na tvorbo toplote pri presnovi. Za presnovo beljakovin porabimo kar 25-30% energije vnosa, za presnovo hidratov pa le 6 do 8 %. Če vas zanima kaj več o tej temi, vam toplo pripročam branje znanstvenega članka: »A calorie is a calorie« violates the second law of thermodynamic, iz Nutrition Jurnala. http://www.nutritionj.com/content/3/1/9/

Iz članka lahko razberemo zanimiv izračun, da bi na primer pri povprečni osebi in potrebnem dnevnem vnosu cca. 1850 kcal že samo sprememba razmerja med hranil 55:30:15 (OH:M:B) v razmerje 21:30:49 prinesla dnevno izgubo 140 kcal zaradi pretvorbe v toploto!

Na Maxximum forumu pogosto opažam, da ljudje mojega pisanja ne dojemajo pravilno, zato naj še posebej poudarim, da ne priporočam tako visokega vnosa beljakovin in tako močnega znižanja ogljikovih hidratov! Kljub temu pa lahko nekaj malega vendarle naredimo v tej smeri.

Kar pa se tiče zgornjega odstavka, pa predvsem bodimo pozorni na to, kaj dajemo vase. Uživajmo hrano, bogato z mikrohranili ter drugimi koristnimi snovmi in naše telo nam bo hvaležno. Glede na to, da je veliko bralcev mladih, vem, da večini zdravje morda zaenkrat ni toliko pomembno, kajti tudi meni v mladih letih ni bilo. Mogoče je zaenkrat važen le videz, ki ga mladi zaradi hitre presnove in visoke aktivnosti hormonov lahko dosežejo ne glede na to, da se prehranjujejo z nekvalitetno in predelano hrano. Toda če pogledamo realno sliko, lahko ugotovimo, da je tudi vedno več mladih, ki ne dosegajo želenih rezultatov, kljub temu da ure in ure preživljajo v fitnes centrih. Razmišljajte raje tudi o svoji prihodnosti in skrbite za kvaliteten telesni kakor tudi umski razvoj skozi celo življenje.

Pa še nekaj o mojem eksperimentu z visokim vnosom beljakovin, o katerem večkrat pišem na forumu. Sedaj sem prišel v fazo, ko verjamem, da moram v jedilnik uvesti malo maščob in holesterola. Napredek je povsem nad pričakovanji, energije je dovolj, počutje odlično. Zakaj dodajanje maščob in ne ogljikovih hidratov? Maščobe so za razliko od ogljikovih hidratov esencialne, torej nujno potrebne. Brez maščob naš živčni sistem ne more optimalno delovati, ni tvorbe celičnih membran, kakor tudi ne tvorbe spolnih hormonov.

Za izpit iz fiziologije sem lansko leto dobil v roke staro gradivo od študenta, ki ga poznam. V njem je bil z rdečim podčrtan stavek in zraven narisan smeško. Stavek govori o tem, da so pomanjkanje maščob in holesterola v hrani  povzroča razdražljivost in nervozo pri posameznikih, ker ... Ta študent se je ravno takrat pripravljal za fitnes tekmovanje in verjamem, da ga je podčrtala njegova punca ali pa ga je podčrtal zaradi njenega (sicer upravičenega) teženja :)

Še enkrat naj omenim, da maščobe in holesterol v prehrani niso škodljivi, kot nas nekateri še vedno prepričujejo. Seveda je vsaka stvar v presežku škodljiva. Glavni problem sodobne prehrane je prevelik vnos predelanih ogljikovih hidratov in sladkorja, posledično pa poteka večja oksidacija maščob in holesterola. Drugače povedano, največji problem predstavlja skupen vnos predelanih ogljikovih hidratov in maščob. Holesterol je za telo nujno potrebna snov in brez njega ne moremo živeti. Pomanjkanje holesterola v prehrani je lahko, glede na najnovejše teorije, poleg že znanih drugih vplivov, zelo škodljivo tudi iz vidika srčno-žilnih bolezni.

Seveda pa tudi pri tudi tu velja Paracelsusovo načelo, da odmerek določa, ali je snov škodljiva ali ne.